Tanácsok az ételek elkészítéséhez,
És a receptek használatához

    A lisztérzékeny és tejcukorérzékeny betegek számára összeállított könyv célja, hogy az orvos által irt összefoglaló az édesanya által gyűjtött receptek, valamint a bevásárlást és az étrend összeállítását megkönnyítő táblázat segítségével, megfelelő útjelző szempontokat kapjanak mindazok, akik a diétahibákat következetesen el szeretnék kerülni.
    Az édesanya által kipróbált ételek anyagkiszabása és elkészítése helyenként eltér a hagyományos receptektől. Úgy gondoljuk, hogy az évek során szerzett tapasztalat, a naponta újra főzött ételek nyújtják a legjobb garanciát arra, hogy a diétát betartók kedvet kapjanak a meg választékosabb és olcsó étrend összeállításához.
    A receptgyűjteményben - ahol szükséges - kétféle anyagkiszabással közöljük a recepteket. Aki csak a tejcukorra érzékeny, búzalisztből is készítheti az ételeket. Tejcukor-érzékenyeknek a MILUPA SOM-mal való dúsítást minden esetben feltüntetjük. A levesek, főzelékek sűrítéséhez jól alkalmazhatók a laktózszegény tejféleségek.
    A következő margarinok nem tartalmaznak tejcukrot: pl. NUSRAM, KEIW, DELMA LIGHT, LIGA, JULIUS MEINL, VORTELA.
    A könyvben szereplő nyersanyagok, élelmiszerek az 1994. nyaráig kapható választékot tükrözik. Bár számos glutenmentes élelmiszer megvásárolható mar hazánkban, csak azoknak a termékeknek a tápanyagtartalmat tudtuk feltüntetni az összefoglaló táblázatban, amelyek adatait a gyártók a rendelkezésünkre bocsátottak.
    A receptgyűjtemény arányosan nagyobb választékot nyújt a kevésbé ismert egytálételekből és az ezekben a diétákban mindig nagyobb gondot okozó tésztafélékből és süteményekből. A lisztérzékenyek nem csak a kukoricalisztet használhatják, a rizsliszt is kitűnően alkalmas a habarásokhoz, az ételek sárgaborsóliszttel is sűríthetők.
    A tésztákat, édességeket a lisztérzékenyek gyógyszertárban vásárolt szódabikarbónával készítsék.
    A gyakorlat alapján írt receptekben a nyersanyagokat dekagrammokban (dkg), vagy evőkanállal mérhetjük ki.
    A receptek négy személyre szólnak. A könyvben megtalálható változatos, ízletes ételek sokakkal feledtetik majd a "diétázni kell" szigorúságát.

Papp Rita, dietetikus
 

Vissza