Tej-, tojás pótlása

A tej-, tojás allergiáról talán tudok néhány információt adni. Legalábbis arról, hogyan lehet a tejet, illetve a tojást helyettesíteni. Én vegetáriánus vagyok, bár még esszünk tojást néha és kefirt vagy joghurtot.
A tejet általában szójatejjel szoktam helyettesíteni. Nagyon olcsó és elég egyszerű az elkészítése. Tápláló és nagyon egészséges. A szójababot be kell áztatni egy éjszakára vízbe. Majd vizet hozzáöntve turmixoljuk. Átszűrjük, közben mindig vizet öntünk hozzá addig, míg tejszerű lé folyik. A maradék, túrós részből majonézt, túrót, krémet készíthetünk. A szójatejet ízesíthetjük pici citromlével, mézzel. Forraljuk fel. Az íze nem hasonlít tökéletesen a tejhez, ha kakaóként isszuk. Viszont olyan ételekbe, ahol tejet használunk szinte tökéletes a hasonlóság. Pl. tejbe gríz, sütemények, stb.
A tojást is sokféle képen lehet helyettesíteni, attól függ, mit készítünk. Pl. fasírtnál. Lenmagpelyhet vízbe beáztatjuk pár órára és olyan állaga lesz, mint a tojásfehérjének. A lenmagot is rakd bele, mert segíti az emésztést és finom is. A fasírtba nyers krumplit és kukoricakeményítőt is lehet belerakni, az is összefogja. Panírozáskor a tojás helyett használ víz, kurkuma, liszt keveréket (palacsinta sűrűségűt). Szinte ugyan olyan.

Timito

Vissza