Azt hiszem érdemes lenne tisztázni, hogy mit érthetünk tej-allergia alatt. .

1. Tejcukor (Laktóz) érzékenység
A tejcukor lebontását az emésztés során a béta-galaktozidáz enzim végzi. Sajnos sokakban már születésüktől fogva (Egyes népcsoportoknál közel 100%-osan), másoknál felnőttkorban már nem működik kellő hatékonysággal ez az enzimrendszer. Bizony a felnőtt lakosság közel fele, még ha nem is tud róla, küszködik ezzel a problémával. Szerencsére a tünetek általában csak abban nyilvánulnak meg, hogy az illetőt "meghajtja" a tej.
A laktózt igen sok mikroba tudja bontani. Így a fermentált tejtermékek (aludtej, kefir, joghurt, túró, sajt, stb.) laktóztartalma már jelentéktelen.
Ha valaki laktóz-intoleranciája ellenére is ragaszkodna a tejiváshoz, már lehet kapni laktóz-mentes tejet is. (Csak bírja megfizetni :< )
2. Tejfehérje (kazein) érzékenység.
Ez sajnos genetikailag kódolt adottság. A fogyasztás ilyenkor súlyos állapotokhoz is vezethet. Minden nemű tejtermék kerülendő.
Alternatív megoldás lehet pl. a szójatej, aminek a receptjét nemrég láthattuk a csatornán.
 
Azért főzni nem ilyen tudományosan szoktam.
Üdv
Méhes Zsolt sztarfalo@dpg.hu