A tejcukor érzékenység étrendi kezelése

Tejcukor érzékenység

A betegség oka

    A táplálékkal felvett tejcukrot a bélnyálkahártya enzimei (a laktáz-1 és a laktáz-2) hasítják. A tejcukorbontó enzim hiánya vagy csökkent aktivitása eseten a tejcukor hasítása és felszívódása elmarad, S bontatlanul kertül a vékonybél alsóbb szakaszába. Itt a tejcukor egyrészt ozmotikus hatása révén vizet szív magához, s a béltartalmat növelve vizes hasmenést okoz, másrészt baktériumos erjedésnek indul, aminek következtében savanyú bomlástermékek és gázok szaporodnak fel. A savanyú béltartalom fokozza a perisztaltikát (bélmozgást) és a hasmenést, a keletkező gázok pedig hasi görcsöket és puffadást okoznak.
    A tejcukor-intolerancia diagnózisának felállítása a kilégzési H2-teszt, a vékonybélminta enzimaktivitásának a mérése, a tejcukorterhelés és a klinikai tünetek egybevetése alapján történik. A tejcukor-érzékenység kezelése abból áll, hogy a tejcukrot elvonjuk a táplálékokból.
    Enzimpótlás: Galantase (fogyasztás előtt 50 oC-nal nem melegebb tejhez deciliterenként egy lesimított mokkáskanál Galantase-t keverünk).
    Tejcukormentes gyógytápszerek adása.
    Laktózmentes bébiételek fogyasztása (Kecskeméti Konzervgyár tejmentes készítményei)
    Laktózszegény (laktózmentes) tejkészítmények alkalmazása (Dela Milk, Magicmilk)
A savanyú tejtermékekben mindig van kevés (3~%) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tűri.
    Ugyanez vonatkozik a tejsavat tattalmazó margarinokra, pl. a RAMA margarinra) is, mert a tejcukortartalma 1 %-nál kisebb. A savanyú tejtermékek és a tejes margarinok fogyasztása a beteg egyéni érzékenységének függvénye: az orvos a vizsgálati eredmények alapján engedélyezi vagy törli az étrendből.
    Szigorú laktózmentes diéta esetén a LIGA és más laktózmentes margarinok (lásd. táblázat) fogyasztása javasolt. Tejföl helyett laktózmentes tápszert, túró helyett TOFU-t (szójatúró) ehet a beteg. A sajtok közül például a trappista laktózmentes. A húskészítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot: a PICK Szeged Rt. termékei garantáltan laktózmentesek.
    Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Mindig figyeljünk a csomagoláson feltüntetett összetételre, és problémáinkat jelezzük a gondozó orvosnak és a dietetikusnak.

dr. Barna Mária, gyermekgyógyász 
 osztályvezető főorvos
 

Vissza