Tizenötödik menü

Spagetti bolognai módra
Hirtelen sült sertéskaraj
Hasábburgonya (Pommes frites
)
Sacher torta




 


Spagetti bolognai módra

1/2 kg spagettire 1/4 kg húst számítunk. Legjobb, ha vegyesen használunk marha, disznó és borjúhúst. A húst apró kockákra vagdaljuk. Három nagy fej
vöröshagymát felkarikázunk, olajon megfonnyasztunk, rátesszük a húst és egy gerezd reszelt fokhagymát, kevés apróra vágott petrezselymet, zellerlevelet, majoránnát, és tehetünk bele egyéb fűszereket is. Rövid ideig együtt pirítjuk az egészet, majd hozzáadunk néhány meghámozott paradicsomot vagy egy-két doboz paradicsompürét, és kis lángon addig pároljuk, amíg az egész pépessé nem fő. Megsózzuk, megborsozzuk.
Személyenként 5-6 dkg spagettit sós vízben kifőzünk, elkeverjük a húsos-paradicsomos mártással, az egészet még egyszer együtt felmelegítjük. Reszelt parmezánnal tálaljuk.

Hirtelen sült sertéskaraj
Vegyünk egy szép darab rövidkarajt, szeleteljük fel, a szeletek szélét vagdaljuk be és alaposan verjük ki. Jól felforrósított vasserpenyőben zsiradék nélkül süssük ki a szeleteket mind a két oldalukon (három-három percnél ne süssük tovább). A megsült hússzeleteket sózzuk meg, hintsük meg borssal. Serpenyőben forrósítsunk fel egy jókora darab vajat, tegyük bele a húst, és mindkét felét süssük még egy-két percig. Sütés után tegyük előmelegített tálra.
Közben 2 dl vörösbort elkeverünk 2 dl tejföllel (a személyek számától függően vehetjük a mennyiség kétszeresét is) és egy evőkanál erős mustárral. Hozzákeverjük a serpenyőben maradt vajhoz, rövid ideig forraljuk. Ezzel a mártással öntjük le a már elkészült karajszeleteket. Hasábburgonyával tálaljuk.

Hasábburgonya (Pommes frites)
A meghámozott burgonyát ceruzavastagságú, félujjnyi hosszú szeletekre vágjuk, megmossuk, és tiszta konyharuhában alaposan leszárítjuk. Mélyebb lábosban zsírt vagy olajat jól felforrósítunk, és kisebb adagokban beletesszük a burgonyát. Amikor pirulni kezd, szűrővel kivesszük, majd közvetlen tálalás előtt az újból felforrósított zsírban vagy olajban szép pirosra sütjük, jól lecsöpögtetjük, tálra tesszük, megsózzuk, úgy tálaljuk.

Sacher torta
12 dkg vajat habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, rászitálunk 15 dkg lisztet, elkeverjük öt tojássárgájával, kevés vaníliával, végül hozzáadunk 15 dkg csokoládét, amit előzőleg gőz fölött felolvasztottunk. Az egészet jól összekeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a tojások jól felvert habját. Az egészet
tortaformába öntjük, és fél óráig sütjük közepes lángon. – Közben csokoládéöntetet készítünk az alábbi módon: 9 dkg olvasztott csokoládét elkeverünk 12 dkg porcukorral és két evőkanál forró vízzel, majd kevergetés közben felfőzzük. A kész tortát kívülről bekenjük barackdzsemmel, leöntjük csokoládéöntettel. Hideg helyre tesszük, és jól lehűtve tálaljuk.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish