Tizenharmadik menü

Ananászos kínai kacsa
Kacsapecsenye (roston)
Párolt gesztenye
Istenek eledele




Ananászos kínai kacsa

Egy nem túl zsíros pecsenyekacsa aprólékjából, májából és zúzájából
kevés vízzel levest főzünk. A kacsa húsát lefejtjük a csontról, apró darabokra
vagdaljuk, és serpenyőben aranybarnára sütjük. Meghintjük liszttel, és tovább
pirítjuk, míg az is kissé megsárgul. Ekkor felöntjük a leszűrt húslevessel,
hozzáadunk egy meghámozott paradicsomot, néhány fej apróra vágott gombát és négy
gramm nátriumglutaminátot. Az egészet egy fél óra hosszat lassú tűzön főzzük.
Végül apróra vágott ananászdarabkákat keverünk közé, és még egy fél óráig
lassú tűzön pároljuk. Főtt rizzsel tálaljuk.

Kacsapecsenye (roston)

Egy nem túl zsíros, fiatal pecsenyekacsát a szokásos módon megtisztítjuk.
Kívül-belül bedörzsöljük sóval. Belül még egy kis fokhagymával is bekenhetjük,
és megszórhatjuk különféle fűszerekkel.
A kacsát a hasára fektetve rátesszük a sütő rácsára (vagy ha van grillsütőnk,
azon sütjük), aláteszünk egy tepsit, aminek az aljára kevés vizet öntöttünk. A
kacsát közepes tűznél sütjük, gyakran locsolgatjuk vagy kenegetjük a tepsi aljában
összegyűlt kisült zsírral. Az állat nagyságától függően egy-másfél óráig
tart a sütés. A kacsát az utolsó húsz percben a hátára fordítjuk. Ha elkészült,
hideg vízzel, kenőtollal megkenegetjük, és még öt percig erős lángon sütjük:
ettől lesz a pecsenye szép ropogós piros. Párolt gesztenyével tálaljuk.

Párolt gesztenye

Személyenként annyi gesztenyét veszünk, amennyi burgonyát vennénk különben. A
gesztenyét meghámozzuk, és sós vízben puhára pároljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne
főjön szét. Forgassuk meg olvasztott vajban, így fogyasszuk.

Istenek eledele

Lehetőleg nagyon barna vagy fekete kenyérből (pumpernickel) készítsük. Egy nagy
üvegtál alját kirakjuk a kenyérszeletekkel: a kenyeret meglocsoljuk konyakkal vagy
cseresznyepálinkával, gazdagon meghintjük meggyel, a meggy tetejére tejszínhabot
rétegezünk, aztán újra kenyeret rakunk le, és így tovább.
A legfelső réteg tejszínhab legyen. Az egészet megszórjuk reszelt csokoládéval és
cseresznyével. Legalább egy fél napig hűvös helyen tartjuk.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish