Tizenegyedik menü

Kagyló tengerészné módra (Moules Mariniére)
Sült báránycomb
Vajas zöldbab

Burgonyakrokett
Karamellás vegyes befőtt




Kagyló tengerészné módra (Moules Mariniére)

A friss kagylókat jól megmossuk, lekeféljük. Fazéknyi fele víz, fele fehérborban lassú lángon fedő alatt főzzük, főzés közben többször megrázogatjuk. Addig főzzük őket, míg maguktól ki nem nyílnak: akkor szitára öntjük, húsukat kivesszük a héjából. – Közben besamellt készítünk vajból, lisztből és a kagyló szitán átszűrt főzőlevéből.
Miután a mártást felforraltuk, öntünk hozzá még egy kevés fehérbort, és néhány csepp citrommal meg egy-két tojássárgájával elkeverjük.
A mártásba beletesszük a kagylókat és a finomra vágott petrezselymet, és még egyszer felmelegítjük.Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel.

Sült báránycomb

Egy fiatal bárány combját egy-két helyen hasítsuk be, a hasítékokba tűzdeljünk néhány gerezd fokhagymát.
A húst tegyük tepsibe vagy serpenyőbe, locsoljuk meg bőven vajjal, és a tűzhelyen mindkét oldalán hirtelen pirítsuk meg. Megsózzuk, megborsozzuk, és ezután tesszük be a sütőbe. A saját levével gyakran locsolgatva közepes lángon megsütjük.

Vajas zöldbab

Friss zöldbabot megtisztítunk, sós vízben megfőzünk. Ha konzervből készítjük, akkor leöntjük a levét, szitán alaposan lecsöpögtetjük és leforrázzuk, így elvesszük a konzerv ízét. Olvasztott forró vajra dobjuk, és felforrósítjuk.

Burgonyakrokett

Héjában főtt, megtisztított burgonyát szitán vagy krumplinyomón áttörünk: egész tojásokkal meglehetősen kemény masszává eldolgozunk, megsózzuk, kevés szerecsendióval megfűszerezzük.
A masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, és bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.

Karamellás vegyes befőtt

Készítsünk karamellát az alábbi módón: kristálycukrot lábasban folytonosan keverve megolvasztunk, míg halványsárga nem lesz. Kevés vízzel felengedjük, felforraljuk. A karamellában puhára párolunk meghámozott, négy részre vágott őszibarackokat, körtét és leszemezett szőlőt. Mikor kihűlt, talpas poharakba tesszük, tejszínhabbal és apróra vágott mandulával díszítjük.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish