Sertéscsülök póréval körítve

Elkészítési idő kb. 3,1/4 óra

Hozzávalók 4 személvre:
1 sertéscsülök (kb. 1,5 kg-os)
75 dkg burgonya
80 dkg póréhagyma
3 dkg liszt
2,5 dl tej
3 dkg vaj vagy főzőmargarin
1 evőkanál csípős mustár
1-2 evőkanál magos mustár
só bors
a díszítéshez petrezselyemzöld





Elkészítés:
A sertéscsülköt megmossuk, megtöröljük, bőrét éles késsel kockásan beirdaljuk. Sóval és borssal alaposan bedörzsöljük, majd tepsibe fektetjük. Aláöntünk egy pohár vizet, és előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 2 órát sütjük. A keletkező pecsenyelével időnként meglocsoljuk.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, és a tepsibe, a hús mellé helyezzük. További kb. 40 percig sütjük, majd sóval meghintjük. Közben a pórét megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, és
4 dl lobogó sós vízben kb. 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, de kb. 2,5 dl főzőlevet felfogunk.
A vajat vagy a főzőmargarint lábosban felhevítjük, meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd kevergetve felöntjük a tejjel és a póré felfogott főzőlevével. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és kis lángon kb. 5 percig főzzük. Végül belekeverjük a kétféle mustárt és a póréhagymát is.
A csülök bőrét a sütési idő vége előtt kb. 10 perccel sós vízzel beecseteljük, hogy ropogós legyen.
A sült burgonyát és a mustáros pórét tálra halmozzuk, majd a tetejére ültetjük a sült csülköt, és petrezselyemlevéllel díszítjük. Hideg sör illik hozzá


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish