Ötödik menü

Párizsi kosárkák
Almapüré
Paradicsomos püré
Tojás Josephine Baker módra
Buggyantott tojás
Svéd gyümölcskoktél




Párizsi kosárkák

Párizsit (vagy más hasonló jellegű felvágottat) kb. 1 cm vastag szeletekre vágunk, és nem szedjük le a héját. Serpenyőben zsírt forrósítunk, a forró zsírba beletesszük a párizsiszeleteket, amelyek sütéskor kosárka alakúra zsugorodnak.
A zsírból kivéve tálra tesszük őket, és egy részüket almapürével, más részüket paradicsomos pürével töltjük meg.

Párizsit (vagy más hasonló jellegű felvágottat) kb. 1 cm vastag szeletekre vágunk, és nem szedjük le a héját. Serpenyőben zsírt forrósítunk, a forró zsírba beletesszük a párizsiszeleteket, amelyek sütéskor kosárka alakúra zsugorodnak.A zsírból kivéve tálra tesszük őket, és egy részüket almapürével, más részüket paradicsomos pürével töltjük meg.

Almapüré

Reszelt tormát és reszelt almát összekeverünk egy mokkáskanálnyi borecettel és megsózzuk.

Paradicsomos püré

Paradicsompürét elkeverünk reszelt hagymával, apróra vágott petrezselyemmel, metélőhagymával (snidlinggel) és néhány csepp olívaolajjal.

A párizsi kosárkákat rozskenyérrel fogyasszuk.

Tojás Josephine Baker módra

Először besamellt készítünk 11 dkg vajból, 5 dkg lisztből és 2.5 dl tejből. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és enyhén megpirítjuk. Állandó keverés közben hozzáadjuk a tejet, hagyjuk megsűrűsödni, majd a tűzről levéve elkeverünk benne két tojássárgáját. Kevés szerecsendióval fűszerezzük.

Apróra vágott sonkát és parmezánt is adunk hozzá, majd beletesszük a buggyantott tojásokat úgy, hogy a mártás ellepje. Végül megszórjuk az egészet parmezán- és vajdarabkákkal, tortaformába vagy jénai tálba öntjük, és öt percig sütjük a sütőben.

Buggyantott tojás

(Akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is folyik szét.) A tojásokat lobogó forró ecetes vízben óvatosan egymás mellé ütjük, három percig főzzük, majd tésztaszűrővel kiemeljük, hideg vízbe tesszük, a vízből kivéve jól lecsöpögtetjük.

Svéd gyümölcskoktél

Egy üveg jól behűtött vegyes befőttet kevés rummal és sok tejszínnel meglocsolunk, tálkában tálaljuk.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish