Második menü

Rákfarokleves
Lazacos melegszendvics
Gombás bélszínszelet
Gombamártás I.
Gyümölcsös fagylalt





Rákfarokleves
Marhahúsból erőlevest főzünk. Négy személy részére kb. tizenkét darab nagyobb rákot számítunk. A rákokat forró vízben negyedórát főzzük, ollójukból és farkukból kiszedjük a húst. Páncéljukat mozsárban durvára törjük, és 10 dkg vajjal tűz fölött addig keverjük, míg a vaj gyöngyözni és barnulni nem kezd. Ehhez a masszához hozzáadunk egy evőkanál lisztet, egy liter erőlevest, és az egészet átszűrjük tiszta konyharuhával befedett szitán.
Tálalás előtt még egyszer felforraljuk, és beletesszük az ollókból és farkakból kiszedett húst. Ügyeljünk rá, hogy a leves ne legyen túl sűrű.

Marhahúsból erőlevest főzünk. Négy személy részére kb.tizenkét darab nagyobb rákot számítunk. A rákokat forró vízben negyedórát főzzük, ollójukból és farkukból kiszedjük a húst. Páncéljukat mozsárban durvára törjük, és 10 dkg vajjal tűz fölött addig keverjük, míg a vaj gyöngyözni és barnulni nem kezd. Ehhez a masszához hozzáadunk egy evőkanál lisztet, egy liter erőlevest, és az egészet átszűrjük tiszta konyharuhával befedett szitán.Tálalás előtt még egyszer felforraljuk, és beletesszük az ollókból és farkakból kiszedett húst. Ügyeljünk rá, hogy a leves ne legyen túl sűrű.

Lazacos melegszendvics

Zsúrkenyeret vékony szeletekre vágunk, és tejben gyorsan megforgatunk. Két szelet kenyér közé egy szelet szintén tejben megáztatott füstölt lazacot teszünk.

A szendvics tetejét megszórjuk reszelt sajttal és vajdarabkákkal. Kizsírozott vagy kivajazott tepsiben sütőben megsütjük.

Gombás bélszínszelet

A bélszínszeleteket mindkét oldalukon forró zsírban hirtelen megsütjük, és leöntjük gombamártással.

Gombamártás I.

Egy fej apróra vágott vöröshagymát vajban megpirítunk, és 2.5 dl fehérborral felforralunk. Elkeverjük három tojássárgájával, egy evőkanál vajjal, fél citrom levével, megsózzuk, megborsozzuk, öntünk még hozzá fehérbort, és gőz fölött keverve sűrű mártást főzünk belőle.

Kevés fiatal hagymával vajon megpároljuk a gombát, hozzáadunk egy pohár fehérbort. Közben rántást készítünk egy evőkanálnyi vajból és egy evőkanálnyi lisztből, fél liter erőlevesből.

A besamellt összekeverjük a gombával meg az előzőleg elkészített mártással, és még egyszer együtt felforraljuk.

Gyümölcsös fagylalt
(Coupe-Jacques)

Személyenként egy-egy tálkába vaníliafagylaltot teszünk, tejszínhabot halmozunk rá, a tejszínhabra friss gyümölcsből, esetleg konzervből vagy mirelitből maraschinóval készített gyümölcssalátát púpozunk.

Ennek a tetejére eperfagylalt kerül, végül tejszínhabbal és cukrozott gyümölccsel (legjobb a meggy) díszítjük.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish