Házikolbász

Házi kolbász, ahogy én készítem

Először is, a hús minőségéről.
Érdemes a sovány combot megvenni, és inkább zsírszalonnát adni hozza.
2/3-ad rész sovány comb, lapocka (lehet benne egy kevés marhahús is) ,
1/3-ad rész keményebb zsírszalonna (hasaalja, toka).
2,3 % só, (füstölés esetén lehet 2,5%)
1,5-2 % fűszerpaprika (ízlés szerint mehet bele csípős is)
0.5-1 % bors,
1-2 % fokhagyma ízlés szerint.




A húsokat és a szalonnát 2×2 cm-es kockákra vágjuk, az asztallapon
szétterítjük. A fűszereket, kevés meleg vízben elkeverjük, majd az összevágott
húsra öntjük, és alaposan összekeverjük, majd néhány órát állni hagyjuk.
A húst ledaráljuk, ezután még egyszer alaposan átgyúrjuk, majd
kolbászbélbe töltjük.
A kolbászokat egy-két órán át, botra akasztva szikkasztjuk, és ezután mehet a sütőbe, vagy a mélyhűtőbe, de esetleg füstölni is lehet, de akkor legalább 24 órán át szikkasszuk!
 Ha nincs zsírszalonna, akkor jó hozzá a füstölt szalonna is, csak az drága, de a
sültkolbásznak kellemes ízt kölcsönöz!


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish