Gundel palacsinta

Palacsintatészta:
2 db tojás, 1 dl tej, 10 g cukor
150 g liszt, 1 dl szódavíz, 5 cl olaj, só
Diótöltelék:
120 g dióbél, 2 dl tejszín, 120 g cukor
1/2 citrom reszelt héja, 30 g mazsola
2 cl rum
Csokoládémártás:
3 dl tej, 120 g cukor, l0 g vaníliarúd
80 g háztartási csokoládé
2 db tojássárgája, 30 g kakaó
20 g liszt, 2 cl rum, 20 g vaj





Elkészítés:
A tojásokat keverőtálba ütjük, a hideg tejet hozzáöntjük, enyhén megsózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és habverővel jól elkeverjük. Állandó keverés közben a lisztet hozzáadjuk. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. A sűrű palacsintatésztához annyi vizet adunk, hogy kb. tejszín sűrűségű legyen. Palacsintasütőben kevés olajat hevítünk. Annyi masszát öntünk bele, hogy a palacsinta papírvékonyságú legyen. A dióbelet ledaráljuk, a tejszínnel és cukorral összekeverjük, a reszelt citromhéjat és mazsolát beletesszük. Mérsékelt tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg krémszerű lesz. A tűzről levéve, a rumot belekeverjük. A tejet 50 g cukorral és a vaníliarúddal felforraljuk.
A csokoládét egy kis edényben, mérsékelt hőfokú sütőben felolvasztjuk. A tojássárgáját a megmaradt cukorral, habverővel simára keverjük, a kakaót és lisztet hozzáadjuk, 1 dl hideg tejet hozzáöntünk és simára keverjük. Végül a felolvasztott csokoládét is hozzáadjuk és tovább keverjük. A forrásban lévő tejet állandó keverés mellett hozzáöntjük és mérsékelt tűzön forrponting hevítjük. Felforralni nem szabad, mert a tojássárgája összefut benne. A tűzről levéve a rumot és egy kevés lágy vajat belekeverünk. Az elkészített palacsintákat a diókrémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtogatjuk és sorban egymás mellé tálra helyezzük. A forró csokoládémártással leöntve tálaljuk.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish