Gőzgombóc meggykompóttal


Elkészítési idő kb. 45 perc.
Hozzávalók 6 személyre a gombóchoz:
50 dkg liszt
kb. 10 dkg cukor
7,5 dkg vaj vagy főzőmargarin
4,5 dl tej, 2 dkg élesztő
1 citrom
a kompóthoz:
1 üveg (720 ml) meggybefőtt
1 kis rúd fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
a szóráshoz:
őrölt fahéj porcukor





Elkészítés:
Mikrohullámú sütőben 600 watton 1 perc alatt felolvasztunk 5 dkg vajat, elkeverjük 2,5 dl tejjel és a szétmorzsolt élesztővel. A citromot jól megmossuk, egyik feléről lereszeljük a héját, és 5 dkg cukorral együtt a vajas-élesztős tejhez adjuk. Robotgéppel apránként összedolgozzuk a lisztet a többi hozzávalóval. Lefedjük, és 2 percig 180 watton melegítjük.A tésztát a kikapcsolt készülékben még 15 percig kelesztjük.
Közben a meggyet lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A citrom másik
felét vékonyan meghámozzuk. A meggylét felforraljuk a fahéjjal, a citromhéjjal és a citrom kifacsart levével, majd a fahéjat és a citromhéjat kivesszük. Az étkezési keményítőt simára keverjük 2 evőkanál vízzel, a léhez adjuk, újból felforraljuk és beletesszük a meggyet, majd 2 evőkanál cukorral ízesítjük.
A tésztát átgyúrjuk, 6 tömzsi rudat formálunk belőle, és csillag alakban elhelyezzük egy 26 cm átmérőjű, mikrohullámú sütőben használható formába. A maradék tejet és vajat 2,5 dkg cukorral 600 watton 1 percig melegítjük, majd a tésztára öntjük, 360 watton 18 percig sütjük, végül meghintjük őrölt fahéjjal és porcukorral. A kompótot külön kínáljuk hozzá.
Hagyományos módon: A tésztát langyos helyen 20 percig kelesztjük, átgyúrjuk és 6 rudat formálunk belőle. Egy kerek formát kikenünk olvasztott vajjal, belerakjuk a rudakat, 15-20 percig kelesztjük, majd ráöntjük a maradék meglangyosított tejet. Előmelegített sütőben (200 fokon) kb. 30 percig sütjük.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish