Füstölt húsos lencse

Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 sárgarépa
15 dkg burgonya
1 szál póréhagyma
1 liter húsleves (leveskockából)
25 dkg füstölt, nyers tarja
25 dkg füstölt húsos (kolozsvári) szalonna
2 pár virsli v. debreceni kolbász
2 nagy fej vöröshagyma
5 dkg margarin
2 ek. liszt
3-4 ek. ketchup
2-3 ek. borecet
pici cukor (vagy más édesítőszer)





A megválogatott lencsét előző este beáztatom. Másnap hideg vízzel leöblítem és a kihűtött húslevesben az egyben hagyott szalonnával és tarjával felteszem főzni.
A sárgarépát és burgonyát megtisztítom, apró kockákra vágom, a póréhagymát felszeletelem (itt a zsenge, zöld szárát is felhasználom) és kb. fél óra múlva a lencséhez adom.
További fél óráig főzöm, ekkor hozzáadom a karikákra vágott virslit és az egészet puhára, készre főzöm.
A vajon megpirítom a lisztet, ráteszem a megtisztított, nagyon apróra vágott hagymát, felöntöm egy kevés hideg vízzel, simára keverem és hozzáadok egy merőkanálnyi lencselét. 3-4 percig kevergetem (nehogy leégjen) majd felforralom.
Elkeverem benne a ketchupot, az ecetet, ízlés szerint édesíteni kell.
A szalonnát és a tarját kiveszem a fazékból, felszeletelem.
A zöldséges lencséhez adom az ízesített rántást, jól összeforralom (6-8 perc) majd visszateszem a szalonnát és a tarját.
Ha szükséges utánasózok, és azonnal, forrón tálalom.

Megjegyzés:
– A tetejét meg lehet hinteni őrölt borssal.
– Külön csészében tejfölt is lehet kínálni hozzá.
Ez valójában a lencsefőzeléknek egy változata, de a füstölt hús oly laktatóvá teszi, hogy valódi “egytálétel” lesz belőle.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish