Első menü

Lady Curzon leves
Paprikás csirke Lieven módra
Rizs
Tűzdelt alma borsodóval
Borkrém
Sajtos pirítós I.




Lady Curzon leves

(Elöljáróban: Lady Curzon Lord Curzonnak, az indiai angol alkirálynak volt a felesége. Lord Curson politikai műveket írt, a felesége ételrecepteket.) A teknősbékaleveshez a lady az ízletes állat mellső lábait ajánlja, mert ezek a leghúsosabbak. A levest tárkonnyal, kakukkfűvel, gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel és curryvel meg egy pohár sherryvel ízesítjük. Izletességét fokozza, ha teknősbékatojások és a teknősbéka beleibe töltött belsőségek kis kolbászkák formájában úszkálnak benne. Ha mindezek után valaki netán úgy gondolná, hogy a leves elkészítése körülményes, vegyen az üzletben egy teknősbékaleves-konzervet, de ne felejtse el ezt sem megízesíteni egy kupicányi sherryvel és egy csésze tejszínnel.

Paprikáscsirke Lieven módra

A szokásos módon vajon süssünk meg egy fiatal csirkét, de ne hagyjuk túlságosan megpirulni. Vágjuk fel négy vagy hat egyenlő részre, tegyük meleg helyre. – A vajon pirítsunk meg egy fej nagyon finomra vágott hagymát, adjunk hozzá egy kávéskanál pirospaprikát, kevés vízzel vagy húslével öntsük fel, főzzük egy ideig, majd sűrítsük be kevés liszttel elhabart tejföllel, és ízlés szerint sózzuk meg. Keverjünk hozzá paradicsompürét, hogy szép piros legyen, de ne tegyünk bele túl sokat, nehogy megváltoztassa az ízét. Ebbe a mártásba rakjuk a feldarabolt csirkét, és lassú tűzön főzzük még néhány percig.

Rizs

A rizs főzés közben többnyire ragacsos lesz, pedig nagyon egyszerűen lehet szép, száraz rizst készíteni az alábbi módon. A jól megmosott rizst tiz-tizenöt percig főzzük annyi vízben, hogy ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, így eltávolítjuk róla a ragadós keményítőt. Az átmosott rizst benne hagyjuk a szűrőben. Tálalás előtt gőz fölött felmelegítjük, kivajazott tálba öntjük, ízlés szerint megsózzuk, curryval, sáfránnyal vagy őrölt fekete borssal fűszerezzük.

Tűzdelt alma borsodóval

A szép, érett almákat meghámozzuk, cukros-vaníliás vízben lassú tűzön megfőzzük, de ügyeljünk rá, hogy ne főjenek túl puhára. A megfőtt almákat szitán lecsurgatjuk. – Közben hámozott mandulát csíkokra vágunk, majd sütőben megpirítjuk. Az almákat likőrrel, rummal vagy konyakkal bőven meglocsoljuk, és a mandulaszeletkékkel megtűzdeljük. Tálra tesszük, borkrémmel leöntve tálaljuk.

Borkrém

Két tojássárgáját 10 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadunk két-három evőkanál lisztet, melyet előzőleg fél csésze vízzel elkevertünk, végül 2.5 dl fehér bort, és lassú tűzön krémet főzünk belőle. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és ha a krém kihűlt, óvatosan hozzákeverjük. Konyakkal, rummal vagy arakkal ízesíthetjük.

Sajtos pirítós I.

Nem túl vékonyra vágott kenyérszeleteket a közepükön vastagon megvajazzuk, sajttal beborítjuk. (Csak ementáli vagy eidami sajt a megfelelő.) Előmelegített sütőben kb. öt percig sütjük, forrón tálaljuk.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish