A húsvéti sonka

Magyarországon a húsvét elképzelhetetlen főtt sonka, főtt tojás, torma és kalács nélkül.
Az asztalon megtalálhatók a friss tavaszi zöldségek, az újhagyma, a retek, uborka is. Az asztalt üde tavaszi virágokkal, nárcisszal, jácinttal, barkával, tulipánnal díszítjük.
A disznóhús tartósítására a szükség vitte rá az embereket: muszáj volt a téli hónapokra is húst raktározniuk. A legjobb falatok húsvétkor kerültek elő a kamrából, így a sonka is ekkor kerül az asztalra.

Veszek, egy kb. másfél-két kilós fst. sonkát, vagy tarját (én a
zaftosabb tarját jobban szeretem), előző este hideg vízbe beáztatom. Mielőtt felteszem főni, szárazra törlöm, egy hosszú pengéjű késsel hosszában felszúrom (mint a karajt), és egy szál, előzőleg lefagyasztott parasztkolbásszal megtöltöm. Az áztató vízbe visszateszem és kis lángon elkezdem főzni.

A füstölt sonka főzése:
Fst. kötözöttsonka, fst. tarja, fst. darabolt sonka.

Az egész sonkát, hideg vízbe beáztatom, (ha esetleg nagyon sós, akkor az áztató lébe teszek egy kávéskanál sót, és jól összekeverem, mert csak a sós vízben ázik ki a só, de ha fel akarom használni a főző levet, [miért ne?] akkor le kell róla önteni) Száradtságától függően, 3-24 órára. Ugyanebbe a lébe, felteszem takaréklángon (nem kuktában), lefedve főni. A főző lébe teszek egy kis fej vöröshagymát, egy kis fej fokhagymát, néhány szem fekete borsot, egy-két babérlevelet.

Egész lassú tűzön elkezdem főzni, hogy kb. 2-3 óra alatt érje el a forráspontot.
Ez után, a lehető legkisebb lángon főzöm, hogy a főzőlé, éppen csak forrjon-gyöngyözzön, egy- másfél óra hosszat. Mikor elzárom alatta a hőforrást, (ha villany, elég egy óra), a fedővel lefedve hagyom szép lassan kihűlni. 3-4 óra múlva kiszedem a főző léből és hideg vízbe téve teljesen kihűtöm a sonkát, majd hűtőbe téve, megvárom, amíg teljesen megdermed. Így nem szárad ki, szépen szeletelhető lesz. Nem kell attól félni hogy nyers marad!

A főzőlevet felhasználhatom káposztához, bableveshez és még sorolhatnám.

Mit együnk a sonkához? A sonka utánozhatatlan jó ízét más ízekkel együtt élvezhetjük igazán.
A sonkaszeletek mellé a megszokott kemény tojáson, tormán vagy mustáron
kívül még igen sok finomságot adhatunk.
Magyarországon, főleg régebben, kitüntetett szerepe volt a sonkához adott különböző retkeknek, úgy-mint az üde látványt nyújtó piros hónapos reteknek, a jégcsapreteknek, a fekete reteknek, mely utóbbinak sokan gyógyerőt is tulajdonítanak. A retek szeletelve, sózva, pár szem köménymaggal meghintve, a fekete retek pedig durvára reszelve adatik a sonka mellé.
De ezzel még nincs vége a sonka sokféle tálalási lehetőségeinek. A régi magyar konyha gyakran adott a sonka mellé különböző gyümölcsöket, almát, körtét.
Déli országokban előszeretettel kínálnak a sonka mellé durvára vágott vöröshagymát vagy felkarikázott újhagymát, melyeket gyakran színesítenek paradicsompürével, ketchuppal, különböző ecetekkel, fűszerolajakkal.
Főleg északi országokban, de hazánkban is a németek lakta területeken népszerű a húsvéti sonka mellé adott, kifliburgonyából készített, hidegen tálalt hagymás burgonyasaláta.
Mediterrán térségekben eszik friss déligyümölcsökkel, sőt aszalt, porcukorban megforgatott datolyával is. A világhírű pármai sonkát az olaszok előszeretettel fogyasztják sárgadinnyével. A lengyelek, akiknél szinte nemzeti eledelnek számít a sonka, gyakran eszik hideg babsalátával.
Magyar jellegzetesség, hogy húsvétra kalácsot süt a háziasszony, amit más népeknél szokatlan, illetve nem ismert módon a sonka tálalásakor “törnek meg”, és a sonkát ezzel eszik.

Húsvéti különlegességek külföldön

Olaszországban sonka helyett a Corallina nevű szalámit fogyasztják a főtt tojás mellé, és akárcsak karácsonykor, most is megsütik a híres kalácsot, a panettonét.
Franciaországban inkább sült bárányt fogyasztanak, amely mellől nem maradhatnak el a kellemes vörösborok sem.
Németországban kalácsot, tormás sonkát, csülköt és kemény tojást tesznek az ünnepi asztalra. És nem csak sört isznak, de húsvétkor divatosak a tojás- és mandulalikőrök is.
Svédországban az ünnepi asztalt nemzeti színekbe öltöztetik, gallyakat állítanak vázába, és azt kékre és sárgára festett tollpihével díszítik.
A reggeli marcipánnal töltött, tejszínhabos zsemle. Az ünnepi étel pedig Jansson megkísértése: ez sózott heringgel és hagymával lerakott burgonya tejszínnel sütve.

Kívánok nagyon kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Szászvárosi István

Budapest, 2017. március.


Leave a Reply

Fordítás – Language
ArabicChinese (Simplified)CzechDutchEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianJapanesePortugueseRussianSpanishSwedishTurkish